SOMS GAAT HET EVEN NIET ZO GOED

En de afgelopen twee weken zijn daar helaas een heel goed voorbeeld van. Sinds de nacht van 24 juli ligt mijn vader namelijk in kritieke toestand op de Intensive Care..

De week voordat hij in het ziekenhuis belandde was mijn vader enórm ziek; hij had dagen achter elkaar 40 graden koorts. Normaal kom je daar zelf wel overheen, maar het bleef maar erger worden. Nadat hij zelfs een aantal keer gevallen was van de duizeligheid, besloot mijn moeder vrijdagnacht de dokter te bellen – een longontsteking, werd ons verteld. Valt nog mee, zou je denken. In deze staat was het beter als hij een paar nachten in het ziekenhuis zou blijven, voor zijn eigen veiligheid.

De volgende dag is mijn moeder gelijk weer even bij hem gaan kijken. De dokters hadden helaas minder goed nieuws, mijn vader heeft namelijk de Legionella bacterie opgelopen.. Een chronische longaandoening met mogelijk dodelijke afloop. En ja, als je dat hoort, staat je wereld toch wel even stil..

 

HOE KOM JE AAN DE LEGIONELLA BACTERIE?

Legionella is een bacterie die via de neus of de mond wordt opgenomen en zich kan vestigen in de longen. In mijn vaders geval, is de bacterie veroorzaakt door het apneu-apparaat die hij nu een paar maanden gebruikt. Dit apparaat voorziet hem van extra zuurstof terwijl hij slaapt, zodat hij de ademstops die apneu veroorzaakt een heel stuk verminderd worden. Dit apparaat wordt aangedreven met water, dus dit moet enórm goed schoongehouden worden – want in stilstaand water kunnen zich makkelijk bacteriën vestigen. Zo ook Legionella. En het stomme is, is dat dit allemaal gewoon voorkomen had kunnen worden.. Als hij dat rotding nou maar gewoon elke dag schoon had gemaakt.

Daarom wil ik iedereen die iemand in zijn familie / vriendenkring iemand kent met zo’n apparaat, even waarschuwen. Met deze zomerhittes zit zo’n gevaar in een klein hoekje en ik gun niémand wat mijn vader is overkomen.
 

TWEE WEKEN VERDER

Inmiddels zijn we twee weken verder en gelúkkig gaat mijn vader met stapjes vooruit. Hij ligt nog steeds op de IC en omdat we zo ongeveer twee keer rollen van het ziekenhuis wonen gaat mijn moeder 3x per dag even bij hem kijken. Ikzelf ga elke dag wel even, maar hij heeft zijn rust goed nodig. Hij is langzaam aan het wakker worden en hij hoeft op het moment gelukkig geen beademing meer via een buis in zijn keel, (rillingen bij de gedachte, bleh.) maar omdat die er wel gezeten heeft kan hij nog geen woord zeggen. Wantja, z’n stembanden hebben wat te verduren gehad de afgelopen weken. In combinatie met het rustgevende medicijn ‘Haldol’ kan dat soms lachwekkende situaties opleveren; want het is net of hij constant straalbezopen is, haha.

Over het algemeen zijn we inmiddels van de schrik bekomen, maar mijn vader heeft nog een hele lange weg te gaan. We zijn blij met elk stapje dat hij vooruit gaat! Hoe lang het ook mag duren, als hij uiteindelijk maar weer beter wordt. Het is voor nu in ieder geval fijn om hem weer met zijn ogen open te zien en zo af en toe een knipoog van ‘m te krijgen. Ook is hij z’n humor niet verloren, een gekke gezichtsuitdrukking kan er ook nog wel vanaf.
 

EVEN RUSTIG AAN DOEN

Wat een zomer vol leuke artikelen had moeten worden, is nu onverwachts omgeslagen in iets heel anders. M’n blog staat (alweer) even op een laag pitje en hoe erg ik daar ook van baal, is het even niet anders. De dagen lopen nogal in elkaar over en ik ben nog steeds met m’n gedachten heel ergens anders dan online, dus ik doe het even rustig aan. Ik krijg heel veel steun van lieve vrienden en familie, dus over mij hoeft niemand zich zorgen te maken!
 

———————————————————————————————————————————

 

Het is fijn om dit allemaal even van me af te schrijven. Ik kon mezelf er niet toe zetten om vrolijk verder te gaan met het online zetten van artikelen zonder dit gezegd te hebben. Deze keer dus even geen mooie foto’s en leuke inhoud, maar de volgende zeker weer wel. :)

Liefs,
Silvana

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Oh jeetje, wat verschrikkelijk naar! Dat is echt schrikken! Gelukkig gaat het nu met stapjes vooruit met je vader. Heel veel sterkte toegewenst. Ik hoop dat het steeds beter met hem gaat en dat hij weer de oude wordt. Heel veel liefs en een dikke knuffel voor jou!

 • Lieve Silvana, wat ontzettend erg om te lezen dit! Ik kan me goed voorstellen dat je wereld nu even stilstaat en dat je geen behoefte hebt aan vrolijke post. Ik hoop echt enórm dat je vader er weer helemaal bovenop komt. Een longontsteking kan an sich al heel gevaarlijk zijn en nu hij die bacterie heeft opgelopen…. Pff. Gelukkig geef je aan dat het met kleine stapjes beter gaat. Ik ga heel hard voor jou, je vader en de rest van jullie familie duimen dat het goed komt. Heel veel sterkte! X

 • Wat heftig! Ik hoop dat het snel beter gaat. Je familie staat natuurlijk op de eerste plek en volgens mij is het nu heel erg belangrijk dat je er nu voor ze bent, vooral je vader. Heel veel sterkte toegewenst!

 • Jeetje meid wat heftig zeg! Mijn vader gebruikt ook zo’n apparaat dus ik ga hem hier ook voor waarschuwen! Voor jou en jouw familie heel veel sterkte en natuurlijk beterschap voor je vader.
  X

 • Lieve Silvana, jeetje, wat schrik ik hiervan! Ik snap heel goed dat je even geen zin hebt in het schrijven van blogjes. Het liefst zou ik je een dikke knuffel geven, maar dat moet maar even virtueel. Dus hierbij: een hele dikke knuffel en heel veel sterkte. Ik ga duimen dat je vader zo snel mogelijk opknapt, ik denk aan je! xx

 • Jemig wat heftig! Heel veel sterkte de komende tijd. Laten we hopen dat het herstel dat jullie nu zien, zich vooral blijft aanhouden :)

 • Jeetje dat is heftig zeg. Fijn om te horen dat je vader al iets aan het opkrabbelen is en hopelijk blijft die stijgende lijn aanhouden. Heel veel sterkte!

 • Oeh wat heftig! Mijn tante heeft het ook gehad en die is er volledig van hersteld. Dus dat geeft goede hoop voor de toekomst. Maar in de tussentijd veel sterkte voor jullie allemaal.

 • Wow wat erg zeg. Ik wist wel dat er in stilstaand water bacteriën konden komen maar niet dat de bacteriën zo erg konden zijn. (ik drink veels te vaak water uit een flesje wat al iets te lang er in heeft gezeten, eye opener dit dus..)

  Ik wens jullie heel veel sterkte toe en je pa heel veel beterschap! <3 niet leuk om dit mee te moeten maken..

 • Als gedachten krachten zijn stuur ik die nu naar jou, je moeder en je zus, maar vooral naar je vader. Sterkte, lieverds!

 • Wat schrikken zeg. Laat je blog voor wat het is, ik denk dat je vader je nu harder nodig heeft (en jij hem) dan je blog. Heel veel sterkte! En neem vooral alle tijd die jullie nodig hebben tijdens zijn ziekte proces.